Het Westerpop verhaal
Het Westerpopfestival is een gratis toegankelijk evenement dat in Delft georganiseerd wordt. De oorsprong van dit festival speelde zich af in 1989, toen de Delftse wijk het Westerkwartier het 100-jarig jubileum vierde. Met een totaal budget van ƒ 5500,- werd er in 1989 een tweedaags festival op poten gezet inclusief autotrailer(podium), licht, geluid en 9 bands waarvan 2 coverbands en 7 bands uit de Delftse oefenruimten die speelden voor een onkosten vergoeding van ƒ 75,- per band. Het geschatte bezoekersaantal zal toen net de 900 gehaald hebben.
Door het enthousiasme van een aantal vrijwilligers moest een vervolg worden gegeven aan dit buurtfeest. Door de jaren heen groeide het buurtfeest uit naar een echt popfestival. Een hoogtepunt van deze reeks is tot nu toe een 'speciale' Westerpop in het kader van de viering rond het 750 jarig bestaan van de stad Delft. Met een line-up van nationale en internationale bands en diverse sponsoren en fondsen is Westerpop in 1996 uitgegroeid tot een evenement, waar 8000 enthousiaste bezoekers hebben gezorgd voor een regionale uitstraling en een landelijke bekendheid. Natuurlijk hebben de 125 vrijwilligers aan de basis gestaan van dit succes.
In dit zelfde jaar moest de inmiddels opgerichte Stichting Westerpop een grote tegenslag verwerken. Het pand waar de stichting in gevestigd was - Buurthuis de Wending - brandde in juni tot op de grond toe af. Dit was een dermate grote klap dat er geen festival in 1997 kon plaatsvinden. Alle faciliteiten waaronder telefoon, fax, computer en andere administratie was verloren gegaan. Behalve……………………..de harde schijf in de PC van Westerpop. Helaas maakten we nooit back-ups.
Half 1997 begon het weer te kriebelen en vonden we dat zo'n groeiend festival als Westerpop nooit verloren kon gaan. Met dit gegeven en vervangende huisvesting in porto-cabins is alles in werking gezet om van Westerpop in 1998 een succes te maken.
Ook is in dit jaar een nieuw initiatief gelanceerd om de avond voorafgaande in het teken te stellen van uitsluitend Delftse muzikanten. Als talentenjacht is dit de Westerpop-lokaal-bokaal geworden. Ieder jaar komt er een winnaar uit die een jaar lang gepromoot wordt door de Stichting Westerpop. Westerpop ging in 1998 dus weer terug naar, net als in 1989, een tweedaags festival. Het weer was niet best maar de programmering wel. In dit jaar speelde het zeeuwse BlØf voor ƒ 2500,- op Westerpop. Het werd een onvergetelijk optreden. Er kwamen 7500 bezoekers. De trend was weer gezet en uiteraard moest de tiende editie van Westerpop in 1999 een speciale aflevering worden.
Veel energie werd geïnvesteerd in een goed gevarieerde programmering die iedere bezoeker zou amuseren. Het tweede lustrum van 1999 was een daverend succes, ondanks het niet komen opdraven van de bands Kane en The Postmen. Voornamelijk het mooie weer en bands als Billy The Kid en E-live maakten er een onvergetelijke dag van. De geschatte 15.000 bezoekers die tevens in dit jaar voor het eerst met straattheater werden geconfronteerd, konden het allemaal ondanks de annuleringen van twee bands toch zeer waarderen. Ook de in 1996 geïntroduceerde festivalmarkt zag er kleurrijker uit dan ooit.
Dat mooi weer een belangrijke factor is weten de Westerpoppers inmiddels wel. Op bijna alle edities vanaf 2000 tot 2005 heeft het in meerdere of in mindere mate geregend. Dit heeft geleid tot het in 2001 introduceren van gratis regenponcho's voor de bezoekers, een groot succes. In 2006 en 2007 hebben de weergoden ons niet in steek gelaten. Fantastisch festivalweer.
In 2002 overleed Peter Tetteroo, bekend Delfts musicus en jurylid van de Westerpop Lokaal Bokaal. Deze stimuleringsprijs ging vanaf 2003 verder als de Peter Tetteroo Bokaal als eerbetoon. Tevens ging de werving regionaal zodat voor het eerst ook bands vanuit de directe regio konden inschrijven voor een podiumplaats op Westerpop in het kader van deze popprijs. In hetzelfde jaar verhuisde de organisatie met zijn kantoor weer terug naar het vertrouwde adres aan de Raamstraat in een prachtig nieuw complex genaamd Buurthuis de Wending.
In 2009 beleeft Westerpop zijn 20e editie. Dit uiterst succesvolle jubileum zal bij velen als een fijne herinnering, worden gekoesterd. Een fantastisch line-up en een lasershow met als thema 20 jaar Westerpop, hebben op de de vele duizenden bezoekers een grote indruk gemaakt.
De laatste jaren is Westerpop uitgegroeid tot een professioneel popfestival met een fantastische uitstraling. Een prachtig uitgelicht podium met het logo van het festival op de wings en een echte catwalk. Op het terrein wordt er veel aandacht besteed aan decoratie. De festivalmarkt is zeer gevarieerd, met een aanbod van artikelen vanuit de gehele wereld. Het straattheater is jaarlijks verrassender geworden. Vele kleurrijke wezens zullen ook de komende jaren de geest van de bezoekers blijven prikkelen. Lokale, regionale, nationale en internationale bands willen graag op het Westerpopfestival hun shows geven.
De bezoekers komen inmiddels van ver om het uiterst vriendelijk gelegen festival achter Delft CS aan de rand van het historische centrum van Delft, te komen bezoeken. Met dit uitgangspunt en de verdere professionalisering hoopt de organisatie, waarin nog steeds ruim 200 vrijwilligers in actief zijn en jaarlijks ruim 15.000 bezoekers worden verwelkomd, ook komend jaar een fantastische editie te organiseren.
In 2014 vierde Westerpop z’n 25 jarig verjaardag. Het was een enorm succesvolle editie. Het aantal bezoekers kwam dit jaar 17.000 en dat was een bezoekersrecord. Het was ook de laatste keer dat het Westerpop plaatsvond op het terrein van Grotius College achter station Delft. De school werd gesloten en moest plaatsmaken voor nieuwbouwwoningen in de Spoorzone.
Het Westerpop bestuur besloot om een jaar over te slaan en in 2015 geen festival te organiseren. Het jaar 2015 was een overgangsjaar waarin keihard gewerkt is om een geschikte locatie te vinden die voldoet aan de hoge kwaliteitseisen die Westerpop zich zelf gesteld heeft.
En een geschikte locatie vinden dat is goed gelukt. Eind 2015 ging de kogel door de kerk. Het Stanislas College te Delft stelt het sportterrein aan het Molenhuispad beschikbaar voor het leukste festival van Delft. Perfecte plek en heel dichtbij het centrum.
Tijdens de 26ste editie van Westerpop in 2016 presenteerde Stichting Westerpop de uitgave ‘25 Jaar Westerpop: Parel in de Delftse muziekgeschiedenis’. De uitgave vertelt in woord en beeld het volledige verhaal van een uit de hand gelopen buurtfeest, dat uitgroeide tot een parel in de Delftse muziekhistorie.
Voor de uitgave zijn de Westerpop-archieven omgekeerd om het mooiste en meest tot de verbeelding sprekende fotomateriaal te vinden en werden de meest iconische anekdotes boven water getoverd. Van vrachtwagenopleggers als podium met discospeakers als geluid, tot een platgebrand hoofdkwartier. Verhalen over de honderden noest werkende vrijwilligers die het festival mogelijk maken en natuurlijk over de zenuwachtige, dronken, hitsige, zieke, afzeggende én triomferende artiesten.
En toen was het ineens stil in festivalland. Vanwege de COVID pandemie konden de jaargangen 2020 en 2021 geen doorgang vinden. Maar zomer 2022 ging de boel weer van het slot en pakte Westerpop de draad weer op met de 29e editie. Alsof Westerpop niet weg geweest was.
In de zomer van 2023 was de 30e editie en dat was een enorm succes. En dat is op film vastgelegd. Kijk hieronder naar de festivalregistratie Westerpop 2023. Bijna vijf kwartier nagenieten!
En dan in de zomer van 2024 nog een hoogtepunt: de onthulling van de Walk of Fame tegel door burgemeester Marja van Bijsterveldt en René Steijger bij het stadskantoor aan het Stationsplein. De Delft Music Tour is dé Walk of Fame. Een interactieve muziekwandeling langs ruim 30 plekken in de historische binnenstad waar de wortels liggen van Delftse musici & artiesten en Delftse muziekevenementen. In de Delft Music Tour krijgt nu ook Westerpop zijn eigen tegel. Als eerbetoon aan hét popfestival van Delft en omstreken. En dat is niet meer dan terecht! Want precies 35 jaar geleden zag de eerste editie het licht in het Westerkwartier: op 30 juni 1989.
Klik HIER voor de programmering van voorgaande edities.